Fotografie week herfstvakantie 2016

topright

Een plek in Wallonie

Zaterdag 15 oktober – Zaterdag 23 oktober 2016

De fotografie week van vorig jaar was voor alle deelnemers een groot succes.
We verbleven in een voormalig hotel in Zuid-Frankrijk aan de Lot.
We gaan weer op pad, maar nu niet zo ver.

Wat deden we in 2015?
We verbleven vorig voorjaar met een clubje fotografen, met en zonder partners, in een voormalig hotel in Tour-de-Faure, Midi-Pyrénées op 4 kilometer van Saint-Cirq-Lapopie, Cahors, 40 km verder gelegen, was een pittoresk stadje, waar veel te zien en te beleven was met veel mooie uitdagingen voor straatfotografie.

Het was een fotogeniek gebied, de onderwerpen diende zich vanzelf aan en de opdrachten werden met gemak samengesteld en uitgewerkt.

Karina, mijn vriendin, en haar broer Harry, professioneel kok, verzorgden de diverse maaltijden, een belangrijk element tijdens de week.
Met ontbijt, lunch en diner wisten ze de gasten telkens weer te verrassen, dit bracht ontspanning en een goede sfeer.
We begonnen de dag dus met een uitgebreid ontbijt, waarbij we tijdens of na het ontbijt de opdracht van die dag bespraken. Daarna gingen we op pad om de opdracht uit te voeren.

In de buurt van onze villa lag een ongebruikte spoorlijn en al snel besloten we dat deze spoorlijn het thema voor de foto-opdrachten zou gaan vormen. Tunnels en bruggen met roest en roetlagen werden fotografische uitdagingen. In de tunnels werd naar hartenlust geëxperimenteerd met lange belichtingstijden en flitsen.
Een belangrijk aspect bleef natuurlijk dat het gebruik van al die fotografie-technieken een geslaagde foto zou opleveren qua vorm en inhoud.
Via die spoorlijn kwamen we al fotograferend in Cahors terecht.

 

Fotografie week 2016

Zuid-Frankrijk is voor een fotografie week wel ver weg, een rede voor een aantal geïnteresseerden om toch af te zien van deelname.
Dit jaar hebben we dan ook ander gebied op het oog, ergens tussen Luik en Charleroi, zodat dit minder reistijd vraagt.
Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen we op zoek gaan naar een mooie locatie met het nodige comfort.
De reistijd vanuit Nederland zal dan niet meer dan gemiddeld vier uur bedragen.
Karina en Harry zorgen weer voor de maaltijden en een ongedwongen, ontspannen sfeer, zodat een goed vakantiegevoel niet zal ontbreken.

Iedere dag geef ik een foto-opdracht waarbij ik ook veel inspraak van de deelnemers verwacht.
Verder ga ik in op de persoonlijke vragen en technische vraagstukken op het gebied van de fotografie. Vorig jaar waren er wat deelnemers die in eerste instantie wat sceptisch waren waar het om photoshop ging maar al gaandeweg werden zij toch steeds enthousiaster en gingen daardoor anders naar foto’s kijken.
Het bewerken, bekijken en bespreken van de resultaten doen we aan het eind van de middag en/ of in de avond, net wat men prettig vindt.

Partners die niet aan de fotografie-opdrachten mee willen doen maar gewoon vakantie willen vieren zijn ook van harte welkom.
De fotografen betalen voor een week € 585,00 inclusief.
De partners betalen € 385,00 inclusief.
Wil je een kamer voor jezelf dan zullen we een toeslag berekenen. De hoogte daarvan zal duidelijk worden op het moment dat we een locatie kiezen maar zal niet buiten proportie zijn.

De reis organiseert men zelf maar waar mogelijk kunnen wij mensen, die met elkaar mee willen reizen, met elkaar in contact brengen.
U kunt zich inschrijven voor de week, maar u betaald pas bij voldoende deelname.
Of de week doorgaat wordt eind maart besloten, of al eerder als er voldoende aanmeldingen zijn en u ontvangt dan de rekening en overige informatie.

Heb je vragen? mail info@tonvoermans.nl
Of bel op: 072 5628226 of 0653751745

Ook voor families en groepen organiseren we fotografie weken, op locatie naar wens, inclusief de maaltijden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Zie hieronder foto’s van deelnemers en stukjes tekst van hun ervaringen.

Fotografieweek-2016

 

Wat zeggen eerdere deelnemers over de Franse Fotografie week 2015?

Als je dit leest en je twijfelt nog of je mee gaat doe met de volgende fotografieweek van Ton en Karina … snel inschrijven. Ik heb mei 2015 in Zuid Frankrijk meegedaan en heb enorm genoten en veel opgestoken. Het was een week ontspannen fotograferen, met elke dag een nieuw thema, onderwerp en/of uitdaging. Ons ‘leitmotiv’ was de verbinding van het platteland naar de stad dmv een verlaten spoorlijn die ons dorpje doorkruiste en doorliep naar Cahors, zo’n 40 km verderop. Je krijgt goede feedback en tips van Ton en je steekt daarnaast van elkaar ook wat op.
Eenmaal weer terug in het logeerhuis na een inspannende dag fotograferen, werden we meer dan uitstekend verzorgd door Karina. Geen moeite was haar teveel en elke maaltijd was heerlijk en gezellig.
Ik ben blij dat ik heb meegedaan. Ik heb leuke mensen leren kennen en heb door te experimenteren mbv Ton’s aanwijzingen, weer een nieuwe richting aan mijn hobby gegeven.

Elice Jongerius

 

Rikie en ik hebben bijzonder genoten van de fotoweek in Frankrijk.

Je wordt door Ton weer helemaal bij de les gehaald door dat je leert om op een heel andere manier te kijken en technieken te gebruiken die niet voor de hand liggen.
De opdrachtjes zijn erg leuk om samen met je mede cursisten aan te werken en aan het einde van de dag alle foto’s te evalueren.

En dan natuurlijk het heerlijke eten, je wordt HEEL erg verwend.

Een volgende keer ben ik weer van de partij.

Jan

 

Spannend, een hele week met je camera op pad. En vooral ook, al je vragen kunnen delen met anderen die dezelfde passie hebben als jij.

Waar kan dat beter, gezelliger dan tijdens een fotovakantie? Ik wilde dit al heel lang dus voor mij was het een wens die in vervulling ging.
Gezellige groep mensen bij elkaar, met een verzorging en locatie waar je u tegen zegt.

Ik waande me bevoorrecht en heb het heerlijk gehad.
Veel geleerd, gewandeld, gezien, gefotografeerd, gefilosofeerd, gelachen en genoten! 

Une semaine fantastique! Merci beaucoup!

Annette

Banner 50plusplein

KCB en de Hallen

Tentoonstelling in Kranenburgh Culturele Buiten Plaats IN BERGEN.

KCB_DeHallen

Het KunstenaarsCentrumBergen start met deze tentoonstelling haar samenwerking met de Boterhal in Hoorn, De Vishal in Haarlem en Kunsthal 45 in Den Helder, onder de naam Kunstkluppen.

Zie de video met de deelnemende kunstenaars.

Franse Fotografie week

Fotograferen in Zuid- Frankrijk van 23 tot 30 mei

Wij organiseren een Franse Fotografieweek van 23 tot 30 mei.
Vanuit een landhuis aan de Lot trekken wij er op uit om in het Franse landschapsdecor alles wat wij daarin ontdekken op fotogenieke wijze vast te leggen.

Voorheen hebben wij dat vaker op diverse Franse locaties georganiseerd. Samen met mijn partner, Karina van Helmondt die voor de culinaire verrassingen zorgt, streef ik naar een week waarin het plezier van het kijken en fotograferen centraal staat.
De dagen beginnen met het ontbijt, het bespreken van opdrachten en het maken van plannen om voor iedereen zoveel mogelijk uit de dag te halen. De dag wordt besloten met een uitgebreid diner en het bekijken en bespreken van de geproduceerde foto’s.
Naast de gezelligheid van de tafelgesprekken zijn de uitwisseling van ideeën meestal heel inspirerend; het kijken en vergelijken van de foto’s zorgt vaak voor en frisse en verrassende blik op de omgeving.

Voor een indruk van de locatie, het landhuis (Les Tourelles) met zwembad, kunt u kijken op https://www.eurorelais.nl/cm_object/?object=884316&split2=13464

De kosten voor een fotografieweek zijn 395 euro inclusief verblijf en maaltijden (op basis van een tweepersoonskamer, voor het gebruik door één persoon van een kamer vragen we een toeslag).
Eventuele partners die niet mee doen aan de fotografieweek maar wel mee willen genieten van de omgeving en de maaltijden betalen 250 euro.

Heb je vragen? mail info@tonvoermans.nl
Of bel op: 072 5628226 of 0653751745

Ook voor families en groepen organiseren we fotografieweken, op locatie naar wens, inclusief de maaltijden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Fotografieweek

Banner 50plusplein

Natuurfotografie Artiance

Van telelens naar macrolens.

Bij natuurfotografie denken veel fotografen aan zo’n enorme ‘teletoeter’, zoals een 500mm objectief of langer. Dat zijn zonder meer prachtige lenzen voor het fotograferen van vogels en groot wild, maar als u natuurfoto’s nauwkeurig bekijkt, zal het opvallen dat het merendeel is gemaakt met een korte telelens met tussenringen of een telelens met macrofunctie. Met uw eigen camera kunt u dus al snel prachtige natuurplaatjes maken. In de driedaagse workshop Natuurfotografie, die Artiance aanbiedt in samenwerking met Cameraland, komen de belangrijkste aspecten van techniek en equipement aan de orde. Van het uiteindelijke fotografische resultaat maak je zelf een fotoboekje.

Tijdens de eerste lesavond passeren, naast tips & tricks voor de beste natuurfoto’s, ook de verschillende accessoires voor camera en fotograaf de revue. Denk bijvoorbeeld aan een statief, speciale camera en een groot assortiment aan lichtsterke objectieven, tussenringen en filters. Fotografeer je graag rond en in de plassen dan is een camouflagepak of waterbroek geen overbodige luxe.

Op zaterdagmorgen gaan we voor dag en dauw naar het buitencentrum in Schoorl. We beginnen daar met een inleiding van de boswachter, een expert op het gebied van de Schoorlse flora en fauna. Met een specifieke foto-opdracht, waarbij voldoende ruimte is voor vragen, overleg en geïnspireerde uitwisseling ga je zelf de natuur in. Bij de afsluiting krijg je instructies mee over de afmetingen van de foto’s en de materialen die je nodig hebt voor het binden van je eigen fotoboek.

natuur2

Tijdens de laatste les worden de foto’s bekeken en besproken. Vervolgens wordt het fotoboek door jou zelf gebonden. Je maakt de cover na een korte inleiding over het gebruik van typografie en het toepassen met photoshop Elements.

  1. Lesavond met o.a. uitleg door medewerker Cameraland 15 mei van 20.00 uur tot 22.30 uur
  2. De fotografie workshop met de boswachter 18 mei (Luilak) van 7.00 uur tot 10.30 uur
  3. Lesavond terugblik en bundelen foto’s in boekje 22 mei van 20.00 uur tot 22.30 uur
  4. http://www.artiance.nl/aanbod/workshop-natuurfotografie/

Cursus avond en nachtfotografie. Artiance

kogendijk

Hoeveel mensen grijpen niet naar hun automatische flitser

als het een beetje donker wordt? Want zonder licht maak je

immers geen goede foto’s! Of toch wel?

Licht en het ontbreken daarvan vormt het uitgangspunt van

de korte cursus Avond & Nachtfotografie. Je gaat met

docent Ton Voermans op pad en zoekt situaties op waarbij

je je camera op andere wijze leert instellen dan je wellicht

gewend bent. Je speelt met de mogelijkheden en laat je

verrassen door de resultaten. Je zult er van opkijken wat er

gebeurt als je de sluiter in een donker park een paar minuten

open zet. Het lijkt wel overdag, maar met een totaal andere sfeer.

De vaardigheden die je bij deze cursus opdoet zijn op vele

manieren toe te passen en dus niet alleen bij avond – en

nachtlicht, maar ook bij bijvoorbeeld concerten of feesten.

Dat zijn bij uitstek gelegenheden waarbij mensen of voor-

werpen al gauw onder- of overbelicht zijn. Gun jezelf een

extra verrijking van je fotohobby en zoek nieuwe uitdagingen

op met je eigen camera. Leer anders kijken en inspireer elkaar!

Wanneer: 4 x op woensdagavond

Vanaf: 3 april 2013

Aanvang: 20.00 uur

Kosten

95,00 per persoon of € 90,00 met korting

*korting geldig voor cursisten Artiance, Alkmaarpashouders en 65+

Informatie en inschrijven: www.artiance.nl 

Fototentoonstelling “dag van de dialoog” stadskantoor Alkmaar

dag-van-de-dialoog

Dag van de dialoog.
Op woensdag, 7 november was in Alkmaar de “Dag van de dialoog”
Op diverse locatie waren mensen bezig met het ontdekken van elkaars verhaal.
In samenwerking met de vrijwilligerscentrale zijn door een aantal fotografen van Artiance hun fotobeeld aan deze verhalen toegevoegd. Fotografen van het fotocafe en basis cursus hebben een sprekende fotodocumentatie van dialogen gemaakt.
Deze foto’s presenteren zij vanaf 19 november in het stadskantoor van Alkmaar.

Ik zou zeggen gaat het zien en laat u inspireren door de volgende fotografen:
Annete van Dijk-VCRA, Annegien van Lieshout-AHXL,
Dick Keunig-Moskee, Henk de Groot-Josefkerk, 
Dick Riesmeijer-Horizoncollege, Wik Pijper-COC

Artiance fotocafé ( 11 bijeenkomsten)

Je bent een enthousiast fotograaf, maar je mist een beetje de ‘drive’ en de ‘support’ om te blijven groeien.
Ontmoet andere fotografen om nieuwe ideeën op te doen en nieuwe technieken te leren.

Een avond in de maand komen fotografen uit Alkmaar en omgeving in een ontspannen, informele sfeer bij elkaar. Onderleiding van de drie fotografiedocenten van Artiance worden diverse fotografie-items besproken.
Incidenteel worden andere  professionele  fotografen uitgenodigd om iets over hun werk te vertellen. Elke maand is er een nieuwe foto-opdracht.

De bijeenkomsten worden georganiseerd op donderdagavond in de Alkmaarse sociëteit op het Luttik Oudorp, excursies en fotosafaries zijn ook een onderdeel van het Fotocafe .
Elk seizoen sluiten we af met een grote expositie van het fotowerk in bibliotheek Kennemerwaard.

Aanvang: donderdag 1 november
Tijd: 20.00-22.30 uur
Docenten: divers
Kosten: € 205,- (11 bijeekomsten)

Kunst tot de nacht 2012

Hier zitten jullie dan al een tijd op te wachten,
een nieuwe foto blog waarin de ontwikkeling van mijn werk te volgen is.
Nu leek mij de Kunst Tot De Nacht reportage een mooie start.
Het kwam ook heel mooi uit dat Niko Hoebe zin had om die avond samen met mij rond te fietsen.
Niko had ook gelijk een goed idee, hij zou mij fotograferen als ik aan het fotograferen was.
Een aantal van zijn foto’s heb ik in de reeks opgenomen.
In totaal bestaat de serie uit 301 foto’s, Dat zijn er nogal wat.
Nu wilde ik al een tijdje met snelle presentaties expirimenteren.
De foto’s schieten over het beeld met bijna de zelfde snelheid als waarmee ze zijn gemaakt.
301 foto’s in 1:30 minuten.
Na 4 keer kijken herken je de foto’s beter en de 5e keer staan ze duidelijk op je netvlies.

Plezier met het kijken!

Workshops en cursussen

Bij Artiance is nog ruimte voor een tweede basiscursus fotografie.
Jan Meurs geeft op de maandagavond les.
Hij is op 10 september met een open les begonnen, daar is ook nog wel een plekje.

Op de woensdagavond wil ik bij Artiance nog een beginners cursus opzetten.
Deze begint dan begin oktober op woensdagavond van 19.30 uur tot 22.30 uur
Als experiment wil ik deze cursus wat variabel maken, u kunt in blokken van 6 weken inschrijven.
Bij voldoende aanmeldingen ga ik van start.
Voor deze cursus kunt u zich bij info@tonvoermans.nl inschrijven.
Voor inlichtingen kunt u ook bellen naar: 0653751745